Den normale menstruationscyklus
Tidligt i menstruationsfasen, før menstruationen begynder, øges hypofysens udskillelse af FSH (Follikel Stimulerende Hormon), som stimulerer æggestokkenes vækst af ægblærer (follikler). Ægblærerne vokser og danner østrogen (kvindeligt kønshormon).
Når østrogenniveauet stiger, falder udskillelsen af FSH fra hypofysen, som led i det der kaldes feedback regulationen mellem hypofyse og æggestok. Østrogen forårsager samtidig øgning af livmoderslimhindens tykkelse, så livmodren gøres klar til at tage imod et befrugtet æg. Når ægblæren er klar til ægløsning, udløser dens høje østrogenproduktion hypofysen til at udskille ægløsningshormonet LH (Luteiniserende Hormon).
Det forhøjede LH-niveau forårsager ægløsning. Folliklen, hvor ægget kom fra, udvikles til det gule legeme. Det gule legeme udskiller hormonerne østrogen og progesteron. Progesteron færdigmodner livmoderslimhinden, så den er helt klar til at et fosteranlæg kan etablere sig i den.
Bliver kvinden ikke gravid, går det gule legeme til grunde 12-14 dage efter ægløsningen, og produktionen af østrogen og progesteron ophører. Menstruation vil herefter indtræde og en ny cyklus starter.