Shared motherhood

Partnerægdonation | Shared motherhood

Fra 1. januar 2025 er det lovligt i Danmark, at en kvinde donerer æg til sin partner uden medicinsk årsag, hvorefter partner bærer og føder barnet. Æggene kan befrugtes med sæd fra en sædbank eller en kendt sæddonor.

Tag direkte telefonisk kontakt til vores Ægdonorteam for at få mere information: +45 4445 5150

Vigtige krav

Vi er forpligtet til at overholde bestemmelserne i Lov om Kunstig Befrugtning. Derfor skal følgende betingelser være opfyldt

  • Den, der donerer æg, skal være sund og rask, både fysisk og psykisk, og fri for alvorlige eller arvelige sygdomme i familien. Der udføres blodprøver for HIV, hepatitis B og C og syfilis ved hver donation. Vi må behandle til kvinden fylder 46 år, og der er en grænse på 6 donationer i alt.
     
  • Den, der bærer graviditeten, skal forventes at kunne gennemføre en graviditet på god og sikker vis for både kvinden og barnet. Det betyder, at hun fysisk i forhold til andre eventuelle sygdomme, hun måtte have, skal være klar og optimeret, og i forhold til hendes livmoder og livmoderslimhinde skal kunne bære en graviditet.
     
  • Sammen skal parret vurderes at være ”forældreegnede”. Denne vurdering gælder for alle, der får fertilitetsbehandling.

Typer af sæddonation

Donor fra en sædbank: Her kan I vælge en donor som er Non-ID release (ikke-kontaktbar), eller ID-release (kontaktbar). Tal gerne med sædbanken om jeres muligheder.

Kendt sæddonor: Hvis I vælger en kendt sæddonor, skal han først gennemgå en grundig evaluering for at blive godkendt som kendt sæddonor. Det indebærer tests og konsultation i Trianglen og blodprøver, tests og deponering hos sædbanken.

Partnerægdonation trin for trin

  • Ægdonor skal evalueres i Trianglen og vurderes egnet som ægdonor.
     
  • Hormonstimulation af den kvinde, der skal donere æg. Ægblærer i æggestokkene modnes, så de er klar til ægudtagning. 
     
  • Ægudtagning. Kort procedure under effektiv smertelindring.
     
  • Befrugtning og dyrkning til blastocyststadiet. Æggene befrugtes med ICSI og dyrkes i 5-6dage i laboratoriet.
     
  • Nedfrysning af blastocyster. De æg, der har klaret at udvikle sig til blastocyster af god kvalitet fryses ned med henblik på senere oplægning i den kvinde, der skal bære graviditeten.
     
  • Den der skal bære graviditeten gøres klar til oplægning af en tøet blastocyst. Slimhinden gøres klar til at modtage blastocysten. Hvis kvinden, der skal bære graviditeten, har regelmæssig cyklus, kan dette gøres i hendes egen cyklus med et minimum af medicin.
     
  • Ægoplægning. En blastocyst oplægges i livmoderen på den kvinde, der skal bære graviditeten.
     
  • Test for graviditet og efterfølgende scanning. Vi kan teste om graviditet er opnået ved en blodprøve 11 dage efter oplægningen . Er blodprøven positiv, ultralydsscanner vi 3 uger senere og håber at se et lille foster med hjerteblink i livmoderhulen.

Chance for graviditet

Graviditetschancen afhænger af mange faktorer hos både den kvinde, der skal donere og den kvinde, der skal modtage og bære graviditeten. Vi vil altid give en individuel vurdering i forbindelse med samtalen om jeres chancer for graviditet.

En af de vigtigste parametre er alderen på den kvinde, der skal donere æg til sin partner. Ser man på graviditetschancer for en blastocyst, der oplægges i en egnet slimhinde, vil chancerne for at se et foster med hjerteblink efter en behandling være 40-50%, hvis kvinden, der fik taget æg ud var under 40 år. For kvinder over 40 år er chancen i hvert fald halveret.

Mulige risici

  • Kvinden, der donerer æg til sin partner. Komplikationer som blødning, infektion og overstimulation (OHSS) kan forekomme, men er sjældne. Se i øvrigt information om hormonstimulation og ægudtagning.
  • Kvinden der skal bære graviditeten. Når man er gravid ved ægdonation, har man under sin graviditet en øget risiko for svangerskabsforgiftning og forhøjet blodtryk samt væksthæmmet barn. Denne risiko kan formindskes ved daglig hjertemagnylbehandling fra slutningen af første trimester frem til 3 uger før forventet fødsel.

Livsstilsråd

  • Folsyre. 400 mikrogram dagligt gerne i en multivitaminpille.
  • Rygning og alkohol. Bør undgås.
  • Motion og vægt. BMI bør være mellem 19-29. Moderat motion er fint.

Priser

Du finder vores prisliste på Partnerægdonation/Shared motherhood her.

Kontakt

Hvis I har spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte vores ægdonationsteam på telefonnummer: +45 4445 5150