Ægoplægning
- Undersøgelser
- Behandling
- Donorprogram
- LGBTQ+
- Netværk for solomødre
- Priser
- Samtaleterapi hos Trianglen
- RI Witness
Ægoplægning ved IVF/ICSI foretages 3-5(6) dage efter ægudtagningen.
Når ægcellerne er blevet befrugtet kaldes de embryoner. De bedømmes på antallet af delinger (for eksempel 2 eller 4-celler inde i æggeskallen), ligesom udseendet af de enkelte celler vurderes. Antallet af celler og kvaliteten af delingerne giver hvert enkelt embryon en samlet score. Jo bedre score, jo højere graviditetschance. Se mere om blastocystdyrkning her.
Om morgenen på ægoplægningsdagen ringer laboratoriet til jer og fortæller om de embryoner, der skal oplægges senere på dagen. I får at vide, hvor mange celler, de har delt sig til og også hvordan ”kvaliteten” af embryonerne er.
Oplægningen af embryoner er som regel smertefri og tager kun få minutter. Det foregår ved en almindelig gynækologisk undersøgelse, hvor man indfører et tyndt blødt plastikrør gennem livmoderhalsen og til livmoderen, hvor embryonerne oplægges i en lille væskedråbe.
I får embryonerne at se på tv-skærm, før de oplægges. Ofte foretager vi en
ultralydsskanning gennem bugvæggen under embryo-oplægningen, så vi kontrollerer, embryonerne bliver placeret korrekt.
Der oplægges som udgangspunkt 1 embryon, i særlige tilfælde 2, for at minimere risikoen for flerfoldsgraviditet.
Efter oplægningen kan du ligge ca. ½ times tid her på klinikken inden du tager hjem.
Der er ingen specielle forholdsregler efter ægoplægningen, men du bør undgå hårdt fysisk arbejde (herunder også fysisk meget krævende motion) de første to dage efter oplægningen. Du bør ikke gå i karbad eller svømmehal den første uges tid. Du kan uden risiko gå på arbejde, hvis det er stillesiddende.
Generelt kan I leve et helt normalt liv. Naturen går sine egne veje fra nu af. Det er ”tilladt” med normalt seksualliv efter ægoplægning.